Wildcat
Kundvagnen är tom.
Du är här:   Smycken-Produktsortiment

MATERIALINFORMATION

 

316L Stål:

316L stål, eller kirurgiskt stål som det också kallas, är det material som de flesta av våra smycken är tillverkade i. Det innehåller ca 17 % krom, 12 % nickel och 2,2 % molybden,  men det är så hårt bundet i metallen att mindre än 0.1 miljondels gram nickel släpps ut per cm2 och vecka. Det är så lite att 316L klarar EU:s direktiv för produkter som kommer i tät och långvarig kontakt med huden. Gränsvärdet är 0.5 milijondels gram/cm2/vecka. "Vanliga" nickelallergiker brukar klara stålet allelles utmärkt, men är man väldigt känslig eller orolig så kan du välja titan istället. 

Titanium:

Titanet delas in i olika grader beroende på vilka metaller den legerats/blandats med, det enda som passar till implantat i kroppen och till piercing är grade 23 (Ti6Al4Veli), som inom den medicinska industrin bland annat används till att tillverka proteser och konstgjorda hjärtklaffar.
Titan passar känsliga och väldigt allergiska personer. Det är hälften så tungt som stål, kan eloxideras i ett otal färgvarianter, och är ett av de fem ämnen som accepteras bäst av kroppen. Det är egentligen inte titanet i sig själv som är så bra för kroppen utan det lager av titanoxid som bildas på ytan. Oxidlagret fungerar även som en barriär mot att andra ämnen i titanet läcker ut i kroppen. Om titanoxidytan nöts bort bildas ett nytt lager omedelbart. Färgat titan är lika bra som ofärgat i nya piercings men är inte beständigt, färgerna nöts så småningom bort eller mattas av.

 

Blackline:

Blackline är titan som täckts med en tunn plasmafilm. Den tunna hinnan är mycket stark och bleknar inte som färgat titan. Tekniken har använts inom medicinbranschen sedan slutet av 80-talet och används bland annat till pacemakers och ortopediska implantat för att ge en extra slitstark yta. Blackline har testats i många år utan att man funnit någon överkänslighet mot materialet.

Zircon:

Alla zirconsmycken har en tunn film av zirconiumnitrid på ett titansmycke. Den släta ytan gör att zircon har väldigt låg friktion. Materialet är hypoallergent och ser nästan ut som guld. Färgen är mycket stark och bleknar inte lika fort som anodiserat titan.

 

Black Steel/Mysterium™:

Detta är en ny biokompatibel svart PVD-film som applicerats på 316L Stål utan någon som helst skadlig effekt på metallen.

 

Glas:

Våra glassmycken är tillverkade i värmetåligt härdat glas för att minimera risken att det ska spricka. Alla glassmycken är handgjorda, så de kan skilja sig något I färg och storlek.

 

Horn och Ben:

Alla våra horn och bensmycken är handgjorda i tambuffelhorn och ben från Indonesien. Inga djur har fötts upp och slaktats enbart för horn och/eller ben utan är endast en biprodukt.

 

Implantanium:

Implantanium är ett stål som innehåller mindre än 0.05% nickel. Används dock inte i så stor utsträckning då de flesta föredrar titan.

Mammut:

Mammutelfenben är tillverkat av fossilt mammutelfenben hämtat från den Sibiriska tundrans permafrost.

Trä:

Våra träsmycken är inte tillverkade av trä som kommer från utrotningshotade skogar!

Guld

Allt guld som ska arbetas till smycken måste legeras (blandas) med andra metaller för att få tillräcklig styrka. Guld finns i flera olika karathalter som anger hur mycket guld som guldlegeringen innehåller. 24 karat är 100% rent guld, 18 karat är 75% guld och 14 karat är 58.5% guld. Guldet finns även i olika färger, de vanligaste är vitguld och roséguld. Roséguld är det absolut vanligaste i Sverige och innehåller guld, silver och koppar. Vitguldet innehåller guld, silver, koppar och palladium.

I Sverige är allt vit- och rödguld som tillverkas nickelfritt medan det ofta innehåller nickel utomlands. 18k guld fungerar mycket bra som piercingsmycken, endast ett fåtal  har reagerat och bara i de fall då guld använts som smycke då själva piercingen utfördes.

Guld kan missfärgas och det beror på kemiska och mekaniska fenomen, bland annat så påverkas det av sulfider och klorider i hudavsöndringar och svett. 

 

Silver

Silver finns i olika legeringar och den enda silverhlten som kan komma på tal är 925 sterlingsilver (som innehåller 92,5% silver). Silver bör inte användas i nygjorda piercings, endast läkta.Det är ett välkänt faktum att silver gärna missfärgas och det gör det för att svavel finns närvarande. Silver och svavel hör inte ihop, men det är inte alltid så lätt att hålla dem åtskilda. Svavel förekommer i många sammanhang; i luften, på huden, i maträtter, på målade ytor, i tyger, plaster, cigarettrök, fossila bränslen, gummisnoddar etc. I dagligt tal säger man att silvret oxiderar, men det är inte en oxidation som sker utan en sulfidering, dvs en process där svavel förenar sig och bildar en kemisk förening med silver. Har silvret väl kommit i kontakt med svavel uppstår sålunda den svarta kemiska föreningen silversulfid AgS som en tunn film på silverytan.

Missfärgningen ligger som en tunn hinna eller film på silverytan, men som också kan gå ner i porer och sprickor i materialet, består alltså huvudsakligen av silversulfid. Denna bildas redan i närvaro av låga koncentrationer av svavelväte i luften; 1 ppm räcker. Silverjoner vandrar genom sulfiden upp till ytan, där de kan komma i kontakt med svavel och bygga på filmen. Till att börja med ser den nya tunna filmen gulaktig ut, för att sedan blåna och övergå i svart allt eftersom den växer till med tiden ju mer den utsätts för svavel. En del människor utsöndrar svavel på huden. I vissa fall beror det på att personen medicinerar. Ett färskt exempel är en herre som bar på en silverkedja, efter bara 8 timmars bärande hade den nya silverkedjan blivit helt svart!Även silversulfat kan bildas i närvaro av svaveldioxid. Mindre mängder av silveroxid förekommer säkert också, eftersom syre absorberas av de flesta metaller. Luftfuktigheten har stor betydelse för hur snabbt silversulfiden tillväxer. Ju högre relativ fuktighet i luften desto fortare bildas sulfiden. Högre temperatur påskyndar också bildandet av den svarta hinnan.


Bort med svärtan - men försiktigt!Det finns två vägar att gå för att bli av med svärtan; antingen att medel som innehåller en kemisk substans som löser upp silversulfiden eller en mekanisk aktiv substans som polerar ytan och även går ner i ojämnheter och rengör och lyfter upp svärtan. För att få ett effektivt rengöringsmedel låter man ofta båda komponenterna ingå. I många putsmedel ingår också en inhiberingsfaktor, som skyddar den nyputsade ytan och fördröjer uppkomst av ny svärtning. På föremål som rengörs ofta bör man ha i åtanke att eventuellt förekommande slipmedel slipar av lite av silverytan vid varje putsning.

Har du frågor kring detta eller några andra material som vi ej har listade här så kan du maila oss på: malin@barbarella.se

 

Plast:

Plast/akryl är ett relativt nytt material inom bodypiercing men det har visat sig fungera över förväntan! Det är snyggt, väger förhållandevis lite och är väldigt bra ur allergisynpunkt.
Det är viktigt att rengöra plast smycken regelbundet.