Näsvinge

 

 

Runt om hela världen har piercings i näsvingen olika betydelser och kan tillkännage att man är oskuld eller redo för giftermål, skicklighet i jakt, social status eller rikedom eller shamanistiska krafter för att nämna några. Och i dagens samhälle, framförallt av estetiska skäl. Oavsett vad dina skäl är för att skaffa en piercing i näsvingen, så finns det några saker att tänka på.

Näsvingen kan ta ungefär 3 – 4 månader att läka och ibland längre än så. De är även en av de piercings som drar ihop sig snabbast, även efter läkning, så om du har tänkt att gå utan något smycke i under arbete om någon månad, så får du tänka om eller i alla fall skaffa en retainer. Vi rekommenderar inte att du byter din piercing inom de fyra första månaderna, även om den verkar läkt. Alltför ofta märker folk att den inte var riktigt redo att hålla på med och orsakar sig själva onödig smärta och bekymmer.

Placeringen av en piercing i näsvingen kan variera från kund till kund, men den tenderar att läka snabbast och se mest naturlig ut i det horisontella vecket. För att finna detta kan du ta en spegel och fladdra med näsvingarna. Där de böjs är vecket. Man kan placera piercingen längs hela vecket, förutsatt att det är tillräckligt långt ifrån ansiktet så att smycket kan sitta bekvämt på insidan. Man kan även pierca under vecket, men att göra det närmre kanten av näsvingen enbart för att kunna ha en minimal ring är oftast ingen bra idé. Det är bättre att sätta den i en position så att den framhäver och smickrar ditt ansikte och låta det läka med minsta möjliga ring som är lämplig som initialt smycke. Efter att du har läkt kan du oftast byta ned till en mindre storlek som ser ut att ligga tätt runt näsvingen.

Det finns flera smyckesalternativ när det gäller näsvingen och det finns tre huvudformer; BallClosureRingar, labreter och nässkruvar. De vanligaste tjocklekarna är 1.2mm och 1.6mm, men tjockare storlekar är möjligt. Tunnare smycke än 1.2mm ökar riskerna för ärrvävnad om du vill ha ring, då det kan skära i huden.

Initialt så sätter vi endast i titan, men när piercingen väl är läkt kan du välja smycken från stål, färgat titan och 18K guld för att nämna några. Silver eller guld av lägre kvalitet är inte lämpligt, även om du kan bära det i dina örsnibbar. Många har väldigt känsliga piercings i näsvingen, även väl läkta och genom att sätta i ett smycke i silver ökar man risken för både irritation (från allergisk reaktion) och ärrvävnad. Vill du ha utseendet av silver, men inte vill ha stål, så kan du pröva med ofärgat titan, 18K vitt guld eller platina, som alla är biokompatibla.Om du väljer en ring som intialt smycke, kommer den att vara lite större än vad du kan bära när du väl har läkt. En ring som ligger tätt runt näsvingen under läkning kan tillföra ärrvävnad om ens minsta svullnad sker. Vanligen syns inte svullnaden så mycket, om den inte förvärras av ett för litet/tätt smycke som nyper till. De ringar vi sätter från början är ballclosureringar i titan, med en mörkare clip-in kula i hematit. Dessa ringar ger dig möjligheten att byta själva kulan vid senare tillfälle och det finns många valmöjligheter i form av halvädelstenar, färgade titankulor, guldkulor eller stålkulor med glittriga stenar i. Skulle du sedan tröttna är det bara att byta ut kulan. Genom detta behöver du inte köpa en helt ny ring eller ens ta ur ringen ur piercingen.

Vill du ha en mer diskret look sätter vi i en labretstav som har en liten kula på utsidan som gängas på och av. På insidan har den en liten platta. Tjockleken på labreten är som tunnast 1.2mm, till skillnad från de flesta nässkruvar som är 1.0mm. Detta är för att få en bättre stadga i hålet och för att minimera risken för ärrvävnad.

Längden mellan plattan och kulan är alltid lite längre initialt för att göra plats för eventuell svullnad och kan justeras efter läkning om den skulle vara lite för lång.
När den väl är läkt kan man byta till nässkruvar i stål, färgat titan och både rött och vitt guld, med olika former som spetsar, kulor, koner, hjärtan, stjärnor och glittriga stenar för att nämna några. Vilket smycke du än väljer så kan näsvingens läkning vara både lång och knepig, men om du sköter om din piercing noggrant finns det inget skäl till att det ska bli besvärligt.

Skulle du få en infektion i piercingen ser det oftast ut som en stor gulaktig finne, vilket kan vara svårt att dölja så sköt om den! Om du har oljig hy kan enantibakteriell vätska vara ett bra alternativ för att kunna tränga igenom oljan och effektivt rengöra piercingen. Den kan även vara bra för dig som röker, då den tar bort tjära och rökrester.
Fundera allvarligt på att skära ned på rökningen under läkningen. Kemikalier som kan gå in i näsan är inte bra för din piercing och dess läkning. Om du får en infektion kan du pröva att lägga koksaltlösning på en kompress och hålla emot några gånger om dagen tills dess att infektionen gått bort helt. Att bara ta bort smycket hjälper oftast inte helt, då det tillåter huden att dra ihop sig med infektionen instängd.

Leker du mycket med ditt smycke eller utsätter det för andra påfrestningar, kan du få en röd bula precis vid piercingen. Det är en typ av ärrvävnad till följd av återkommande påfrestningar. För att undvika detta, lek inte med din piercing!

Om du är allergisk eller förkyld bör du undvika att pierca dig, om du tror att du kommer att snyta dig ofta. Var även försiktig när du torkar ansiktet så att du inte fastnar med smycket. Försök även att inte sova på den sidan av ansiktet. Om du sköter om din piercing och inte tillåter några infektioner, lämnar den sällan något märke om du skulle ta bort den. När hela hålet dragit ihop sig, ser det mest ut som en por. Men som vi nämnde tidigare, om du vill behålla din piercing, låt smycket sitta i. Näsvingen kan dra ihop sig fruktansvärt snabbt och kan vara smärtsam att töja.

Om du har bestämt dig för att pierca näsvingen, så är allt detta inte på något sätt till för att avråda dig ifrån det. Näsvingen kan vara både elegant och smickrande för många ansikten. Jämfört med många andra piercings i ansiktet, behåller många denna hela livet. De behöver bara lite extra omtanke och uppmärksamhet för att vara njutbara redan från starten.

Manufacturers