Kirurgiskt stål 316L

316L stål, eller kirurgiskt stål som det också kallas, är det material som de flesta av alla piercingsmycken är tillverkade i. Det innehåller ca 17 % krom, 12 % nickel och 2,2 % molybden, men det är så hårt bundet i metallen att mindre än 0.1 miljondels gram nickel släpps ut per cm2 och vecka. Det är så lite att 316L klarar EU:s direktiv för produkter som kommer i tät och långvarig kontakt med huden. Gränsvärdet är 0.5 milijondels gram/cm2/vecka.

"Vanliga" nickelallergiker brukar klara 316L kirurgiskt stål, men är man väldigt känslig eller orolig så ska man välja Titan istället.

Kirurgiskt stål är i grunden "silverfärgat" men finns nuförtiden i flera olika färger: Steel Blackline®, Steel Zirconline®, Steel Roseline®. Dessa ”färgade” varianter är inte färgade i klassisk mening, det är 316L Stål som täckts med en tunn plasmafilm (PVD coating). Den tunna hinnan är mycket stark och bleknar inte. Tekniken har använts inom medicinbranschen sedan slutet av 80-talet och används bland annat till pacemakers och ortopediska implantat för att ge en extra slitstark yta.

Varumärken