Sortera efter
Pris˄˅
Tillagd˄˅

Öronpiercing

För mer info och skötselråd fäll ut texten nedan.

Det finns massor av spännande valmöjligheter när det kommer till piercings i brosket i örat, men på grund av öronbroskets extrema känslighet och långsamma återhämtning är konstant eftervård grundläggande för att läka. Många personer har varken information eller tålamod för att läka en piercing i öronbrosket framgångsrikt.
Om du är intresserad av att pröva, så kan vi hjälpa dig med informationen. Tålamodet är upp till dig.

Läktid Örsnibb: 8-10 veckor

Läktid Brosk i örat: 3-12 månader

De många varianter man kan göra är beroende mestadels på formen av ditt  öra. Vi har alla olika veck och ytor, så det bästa är att skräddarsy piercingen efter dig. Till skillnad från den mjukare vävnaden i öronsnibben är brosk inte lika medgörligt, så man kan inte tvinga det till onaturliga positioner. Om du gör det, riskerar du att betala för det i smärta och ärrvävnad. Om du arbetar med formerna du redan har och är varsam med att inte sätta press på dem, är chansen mycket större att du får en lycklig piercing.

Den största skillnaden mellan brosk- och örsnibbpiercings är läktiden. En örsnibb kan läka på 6-8 veckor, medan en broskpiercing kan ta upp till mellan 6 månader och 1 år innan den är fullt läkt.
Piercingen kan värka eller ömma ett bra tag efter att man gjort den och du måste vara aktsam med att sova på den sidan, hålla telefoner emot den, leka med den eller på andra sätt utsätta piercingen för tryck. Om du inte tar hand om den på ett milt sätt, kan brosk bygga upp stora knölar av rödaktigt eller hudfärgad ärrvävnad runtom piercingen.

Genom att eliminera problemet kan du oftast hjälpa ärrvävnaden att försvinna (t.ex. genom att sluta sova på den) men det kan bli permanent, så det ligger verkligen i ditt intresse att ta hand om din broskpiercing redan från dag ett. Tillsammans med navlar är broskpiercings några av de piercings som är svårast att läka.

Värt att tänka på gällande broskpiercings: Låt ALDRIG ALDRIG ALDRIG någon göra en piercing genom ditt brosk med en håltagningspistol! Det är en säker garanti till förlängd läktid med ökad smärta och ärrvävnad. Pistoler är inte tillverkade för att pierca genom struktural vävnad och kan orsaka skada. Vidare så är stiften pistolerna använder för korta för att tillåta svullnaden orsakad av pistolhål. Om vävnaden blir begränsad under svullnaden löper du större risk för ärrvävnad. Genom att pierca brosk med pistol öppnas dörren till en helt ny värld av möjliga komplikationer. Gör det inte.

HELIX/ÖRONKANT

En av de vanligare öronpiercingarna efter örsnibben är öronkanten, eller helix som den även kallas, och kan varieras i vinkel beroende på hur öronkanten är formad.

Smycken till denna piercing kan varieras mellan stav och ring. Man kan även töja hålet och använda tjockare ringar eller tunnlar.
Med stav läker dessa i regel bättre än med ring, då ringar rör mer på sig och är lättare att komma åt. Men det är viktigt att inte gå med för lång stav för länge, då det i sin tur kan leda till problem, så håll god kontakt med er piercer.

FORWARD HELIX - Denna piercing är placerad i öronkanten längst in mot huvudet och är väldigt beroende av anatomin på personens öra, huruvida man kan ha den eller inte. Vissa kan ha flera stycken, medan andra kanske inte ens kan ha en.

Smycken för denna piercing varierar beroende på formen på örat och på vinkeln den är placerad i, men både stav och ring förekommer.

Har under de senaste åren fått ett uppsving efter att en och samma bild cirkulerat på nätet, med tre stycken Forward Helix, som därefter kommit att kallas för Triple Forward Helix. Många misstar detta för en enda piercing, men det är tre stycken.

TRAGUS –  Kallas den lilla fliken/flärpen som sitter vid hörselgången i örat och är en diskret och vacker piercing, som vuxit i popularitet de senaste åren. Denna piercing är dock inte optimal att bära tillsammans med in-ear hörlurar eller headset.

CONCH - Denna piercing sitter mitt i öronskålen och kan vara både diskret och iögonfallande beroende på vilket smycke man väljer att bära. Det finns en uppsjö av ringar specialdesignade för just Conch. Har man ett töjt hål kan man välja mellan både pluggar och tunnlar. Vinkeln på denna piercing kan även den varieras och anpassas med olika smycken.

DAITH - Denna sitter i det innersta vecket i hårdörat och är en annorlunda men snygg och mycket populär piercing. Ringar är absolut vanligast till denna placering, men även hästskor kan sitta snyggt. Vill man vara riktigt diskret med denna piercing så kan även en bananabell fungera, väl läkt.

ROOK - Denna piercing sitter genom ett av vecken i hårdörat och kan bäras med både ring och böjd barbell. Då denna piercing går genom brosket har den en längre läktid än t.ex. örsnibben men med rätt skötsel och sunt förnuft läker den bra. Tänk gärna på att använda ert andra öra då ni ska prata i telefon, då det kan irritera under läktiden.

INDUSTRIAL - Denna piercing är visuellt en mycket häftig piercing som kan varieras på många sätt. Smycke som sätts i från början kan vara en lång barbell som går igenom minst två hål, eller korta stavar. Vad som lämpar sig bäst är olika från person till person. Alla piercings är inte genomförbara på alla, så om ni är intresserade av denna piercing är ni välkomna in så vi kan se vad som passar ert öra.

ÖRNIBBEN -  Kan med lätthet kallas för världens vanligaste piercing och anses därför av många inte ens vara en piercing. Smyckesutbudet sträcker sig från tunna ringar till stora pluggar och tunnlar i diverse material, eller kombinerat. 

När hålet väl är läkt kan man, om man vill, töja upp det till lite tjockare storlekar, oavsett om man vill ha ringar eller pluggar. Det viktigaste då är att inte stressa igenom töjningen utan ”skynda långsamt” så att man inte riskerar att spräcka hålet.

Man kan som oftast byta upp sig till tjockare smycken med ungefär 1 månads mellanrum, men det finns även så kallade töjsmycken eller stretching kits som man kan använda sig av. Då kan man själv sköta om töjningen och töja lite varje dag, men det är ändå viktigt att inte stressa.

En av de vanligaste frågorna vid töjning av öronsnibbarna är om hålen växer ihop, skulle man tröttna på dem. Hålet växer aldrig ihop helt och hållet, men drar ihop sig så att man endast ser en prick på snibben. Detta varierar dock från person till person och beror på hur pass ”bra” man har töjt. Har man töjt sitt hål upp till 10mm eller större finns risken att hålet inte drar ihop sig helt om man skulle ta bort smycket.

Barbarella Body Piercing utför aldrig någon piercing med en så kallad öronhålspistol. Vi använder en steril engångsnål som är framtagen specifikt för piercing. Öronhålspistoler går inte att sterilisera, vilket gör att risken för blodsmitta ökar drastiskt.

Det gör mycket ondare att pierca sig med en öronhålspistol, då kroppen tillfogas onödigt stor skada då man gör ett hål med ett trubbigt smycke som slås genom kroppen. De smycken som sätts i med öronpistoler sitter oftast väldigt tätt, och tillåter inte örat att svullna.

De två vanligaste sätten att sköta eftervården av en ny piercing i örat är:

Antingen använder man Saltlösning som man kan blanda själv och blötlägga piercingen med, man kan även köpa färdig saltlösning i sprayform som skyndar på läkningen med hjälp av naturligt havssalt och mineraler. Sprayen avlägsnar eventuellt var och sårskorpor försiktigt. Vi har flera olika saltvattensprayer, du hittar dem om du klickar HÄR.

Eller så kan man använda en antiseptisk/bakteriedödande lösning, vi har 2 olika antiseptiska spray som du kan använda. Pegacare, den har Panhenol som aktiv ingrediens, den påskyndar cellernas förnyelse och hjälper din näspiercing att läka snabbt och smidigt och ProntoLind som även den är antiskeptisk. Vilkan man väljer är en smaksak, egenskaperna är de samma.

Alternativt kan du tvätta med Barbarella Bodysoap. Det är en antiseptisk tvål som man använder i duschen, ta några droppar i handen när du duschar, löddra upp och tvåla in piercingen. Låt verka i 30 sekunder. Skölj noggrant med vatten efteråt.

FAQ

Hur mycket kostar det att ta hål i öronen? 
På Barbarella kostar det från 550kr att ta hål i örat. Olika typer av öronpiercings kostar olika beroende på placering, val av smycke etc. För mer info se länk: https://www.barbarellagbg.se/studio/priser/

Hur länge ska man ha i örhänget? 
Under läktiden ska man inte ta ut smycket, läkningstid för örsnibb: 8-10 veckor. Läktid för piercings i broskdelen av örat: 3-12 månader

Vad krävs för att ta hål i öronen? 
Man ska ha fyllt 15 år för att få göra en piercing på Barbarella. Alla under 18 år måste komma i sällskap med målsman. Vissa piercings som till exempel hål i örsnibben gör vi på även på barn, kontakta piercingstudion för mer info. https://www.barbarellagbg.se/studio/kontakt/
Varumärken