Sortera efter
Pris˄˅
Tillagd˄˅

Tungpiercing

För mer info och skötselråd fäll ut texten nedan.

Tungpiercing är en av de mest populära piercings i dag och därigenom källan till flest frågor och felinformation. Tvärt emot populära rykten så kommer din tunga inte att tappa känsel, blöda för evigt, ramla ur, ruttna eller aldrig dra ihop sig. Du kan heller inte få cancer på grund av smycket, eller behöva sluta röka för all framtid (även om minskat intag av nikotin under läkning hjälper). Risken att andas in smycket och punktera lungorna är även det en extremt ovanlig händelse (Av alla tusentals tungor vi har piercat, har vi aldrig hört talas om ett endaste fall).

Tungstaven är generellt sett placerade vertikalt i mitten av tungan, framför tungsträngen (frenulum linguae) som fäster tungan vid botten av munhålan. Placeringen görs mellan de båda musklerna som tungan består utav. Många tror att det är en väldigt smärtsam procedur att pierca tungan, men den mesta känseln man har i tungan sitter längs med tungans kanter (vid musklerna). I mitten av tungan där piercingen görs har man inte alls lika mycket känsel.

Alternativt kan par av tungpiercings utföras, med en stav på var sida av mitten placerade genom musklerna. Dessa kallas alternativt för venom piercings. Då dessa går igenom musklerna är de känsligare än den vanliga placeringen och bör inte betraktas som en vanlig tungpiercing.
Generellt så är det rekommenderat att inte pierca vid tippen av tungan med en ring, då det är större risk för problem med slitage, läspning och tandskador.

Läksmycket man sätter är en rak barbell på 1.6mm eller 2.0mm.
Ringar är inte rekommenderade för läkning då de inte är kompatibla med svullnaden och kan orsaka tandskador.
Längden på läkstaven är alltid längre än vad din tunga är tjock, detta för att tillåta svullnad och smycket kan bytas till en kortare stav efter läktiden (ca 4-8 veckor). Våra stavar har avskruvbara kulor i båda ändar, så det är möjligt att byta ut endast staven. På samma sätt kan man köpa kulor separat om man skulle vilja ha olika färg eller form senare.

Piercings i tungan kan orsaka skada på både tänder och tandkött, speciellt om man leker med smycket eller drar det mot tänderna. Stål är hårdare än tandkött och tandemalj och om du slår ihop de båda kommer staven att vinna. Om detta är ett återkommande problem är kulor av plast ett alternativ efter läkning.

Du behöver nödvändigtvis inte ta ur din piercing vid rutinbesök hos tandläkaren. Även om din tandläkare inte gillar dina modifieringar, så har vi haft kontakt med tandläkare som påpekar att en piercad tunga inte är mer i vägen än en tunga utan piercing, så länge placeringen är korrekt.
Skulle man ta ur smycket, speciellt under första och andra månaden, och har det ur även under kortare perioder så kan det innebära slutet för din piercing, hålet kan dra ihop sig väldigt snabbt!

Toungweb - Denna piercing placeras genom frenulumsträngen på undersidan av tungan och ligger på basen av munhålan, bakom tänderna i underkäken. Hur kraftig sträng man har varierar oerhört mycket från person till person. Vissa har en kraftig sträng som går nästa fram till spetsen av tungan, medan andra knappt har någon synlig sträng alls.

Läkningen för denna piercing är ganska kort, 3-5 veckor, förutsatt att man sköter om den korrekt.

Initialt placerar vi en BCR i denna piercing, men storlek och tjocklek varierar från kund till kund.

Allmäna skötselråd för alla Orala piercings:
Orala piercings läker ofta snabbt och enkelt, ofta mellan 6 – 10 veckor, föutsatt att du sköter om dem. Smycke kan bytas efter läkning eller på rekommendation av din piercer, men ska aldrig tas ur under läkningen ens för korta perioder. Dessa piercings kan växa väldigt snabbt utan smycke i, ibland på bara några minuter! Detta gäller framför allt tungpiercings. Gillar du din piercing, se till att behålla smycket i. 
 
Svullnad - Du kan förvänta dig att din piercing kommer att vara mycket svullen i flera dagar, svullnaden går ner succesivt under ungefär en månad. Genom att suga på isbitar och dricka isvatten hjälper du kroppen att hålla svullnaden nere och mildrar känslan i munnen. Håll huvudet högt, gärna med dubbla kuddar när du skall sova, och försöka att inte prata alltför mycket. Undvik blodförtunnande medel som aspirin, alkohol och andra stimulanter samt saker som får ditt hjärta att slå snabbt. Försök att undvika sugrör och pipor, då sugandet kan orsaka blödning och extra svullnad. Ät det som känns bekvämt, men försök att undvika kryddstark, syrlig eller varm mat under första veckan, då de kan vara väldigt irriterande för din piercing. 

För att tillåta svullnad är alltid längden på läksmycket längre än det smycke som kan bäras när det är läkt. När svullnaden har lagt sig och piercingen är läkt kan du byta till en kortare stav eller mindre diameter på ring. Om du går med för stort smycke i kan riskera att flisa tänderna, irritera tändköttet, få ärrvävnad eller annan oral skada. Var dock tålmodig! Genom att byta till mindre smycke för tidigt kan du orsaka mer svullnad och förlänga läkningen. Vänta tills du är läkt eller konsultera med din piercer.

Rengöring - Varje gång du har ätit, druckit eller rökt bör du skölja munnen vatten (varmt eller kallt). Vissa föredrar saltlösning, men det är en smaksak. Detta rensar munnen, mildrar eventuell smärta samt hjälper läkningen då du sköljer bort eventuellt irriterande saker. Det minskar även den vita utsöndringen som normalt samlas runt hålet och tar även bort rester från rökning.

Använd Munskölj morgon och kväll, vi har olika att välja på och ni hittar dom HÄR. Starkare munskölj (t.ex. Listerine) är på tok för starka och ska absolut INTE användas.

FAQ

Hur lång är läketiden för en tungpiercing? 
Läktiden för en Tungpiercing är ganska kort, ca 4-8 veckor, förutsatt att man sköter om den korrekt. 

Hur ont gör det att pierca tungan? 
Många tror att det är en väldigt smärtsam procedur att pierca tungan, men den mesta känseln man har i tungan sitter längs med tungans kanter (vid musklerna). I mitten av tungan där piercingen görs har man inte alls lika mycket känsel, de flesta blir förvånade över hur LITE ont det faktiskt gör.

Är det farligt att göra Tungpiercing?
Nej, det är inte farligt att pierca tungan om du gör det på en professionell piercingstudio. Läktiden är kort och det är extrem ovanligt att man får problem under läkningen.

När kan man byta piercing i tungan?
 Längden på läkstaven är alltid längre än vad din tunga är tjock, detta för att tillåta svullnad och smycket kan bytas till en kortare stav när piercingen är läkt efter ca 4-8 veckor.

 

Varumärken